VM i New Zealand

Fredag 2. januar 2004 drar 3 Trondhjemmere til Værnes, klar for avgang til New Zealand. Det er 4 minusgrader i luften og en viss spenning. Erik Ryen skal som første nordmann delta i et uoffisielt verdensmesterskap i ridderturnering i IJA. Med seg har han Ola Fjerdingen og Rune Svenning som skal bistå som væpnere/fotografer/altmuligmenn. Turen går via København, Bangkok, Singapore, Sydney og Wellington. Det er 12 timer i tidsdifferanse, så døgnet blir bokstavelig talt snudd på hodet. I Wellington er det full sommer og 25 grader.      

      (hold musen over bildene for en liten tekst)

Klar for avgang i fra Værnes Mellomlanding i Bangkok Flytiden brukes best til.... Basecamp Lodge, der vi bodde under oppholdet
Callums ranch med egen turneringsbane Callums hus på ranchen Stall... Ringstativ
Bading i elven som renner igjenom Rivendell (he he...) Trening på ranchen til Callum Ringsamling med spyd Test av tung lanse mot quintana
En liten tenkepause under treningen Trening på formasjonsriding (det regnet for mye til å trene på gress) Paviljongen til Peter Lyons (han har også seng i massiv eik inni...) Godt innpakket og klar til dyst (i lånt coat of plates)
Parade før turneringen starter Presentasjonsrunde på arenaen Solid treffer i skjoldet, lansen bøyes. Balsa'en er forlengst borte...(det vi kaller en "socket hit") Callum og Erik møtes i dyst
Arnold Dobbe fra Australia Noen av ridderene samlet før start Luke Binks fra Australia Gutta boys :-)
Callum laget sprekk i skjoldet mitt på første treff! Gull til Arnold Dobbe fra Australia (Joust) Gull til Erik Ryen (Skill at Arms) Endelig ØL!
Callum Forbes, arrangør og primus motor Peter Lyon, smed og deltager Arnold i sin presentasjonsrunde Simon Tennnant prøver sin splitter nye rustning
Seiersrunde på arenaen Rødvin fantes, og ikke var'n dyr heller! :-)) Vi rakk også å se
litt nærmere på
Wellington...
Premiærekinoen for Ringenes Herre filmen
 

19.januar er vi tilbake i Trondheim, og et eventyr er over for denne gang. En skal ikke se bort fra at en blir fristet til å dra igjen!

En kuriositet er at det faktisk koster 25$ å forlate New Zealand. Vi spurte ikke hva som ville skje om vi ikke kunne betale…

The results from the various weekend's competitions:

  • Overall Tournament Champion: Arnold Dobbe (Armidale, Australia)
  • Reserve Tournament Champion: Erik Ryen (Trondheim, Norway)
  • Jousting Champion: Arnold Dobbe
  • Skill-at-Arms Champion: Erik Ryen 
  • Chivalry Award: Peter Lyon (Wellington, NZ)
  • Foot Combat Champion: Paul Kirk (Wellington, NZ)
  • Reserve Foot Combat Champion: Douglas Talbot (Wellington, NZ)
  • Archery Champion: Adele Coles (Palmerston North, NZ)
  • Axe Throwing Champion: Erik (Wellington, NZ)
  • Knife Throwing Champion: Amber Broughton (Woodville, NZ).

 

Reisedagbok New Zealand 2004

Fredag 2. januar 2004 drar 3 Trondhjemmere til Værnes, klar for avgang til New Zealand. Det er 4 minusgrader i luften og en viss spenning. Erik Ryen skal som første nordmann delta i et uoffisielt verdensmesterskap i ridderturnering i IJA. Med seg har han Ola Fjerdingen og Rune Svenning som skal bistå som væpnere /fotografer /altmuligmenn. Turen går via København, Bangkok, Singapore, Sydney og Wellington. Det er 12 timer i tidsdifferanse, så døgnet bli bokstavelig talt snudd på hodet. I Wellington er det full sommer og 25 grader.  

Søndag

Vi ble hentet på flyplassen i Wellington av Petter Lyon (mannen som har laget det meste av sverdene som brukes i Ringenes Herre filmen) og hans kone. Vi ble kjørt til Basecamp loge, et lite pensjonat der vi skulle bo mens vi var i New Zealand. Deretter bar det avsted til et grillparty og avslapping i svømmebasseng (som var en grei avveksling fra snøkavet i Trondheim) i hagen til Callum Forbes, som er arrangør for turneringen. Callum har egen ranch og treningsarena for ridderturneringer. Ranchen ligger i Upperhutt som er en forstad til Wellington.

Mandag

Vi benyttet formiddagen til litt nødvendig shopping, og så startet treningen på ranchen kl 1400. Dette var første møte med hestene vi skulle bruke i turneringen, og dagen gikk med til å bli kjent.

Tirsdag

Dagen gikk med til tilvenning av utstyr, bekledning og rustning til hest.

Onsdag

Hviledrag pga været som hadde utrolig raske omskiftninger. Sol og regn og vind om hverandre, men i motsetning til i Trondheim så var regnet varmt.

Onsdag kveld ble den offisielle turneringsmiddag holdt, og vi benyttet anledningen til å overrekke de gaver vi hadde med. Dette var tinn tumlinger med litt trondheimsakevitt, og ble godt mottatt.

Torsdag

Igjen regnet det for mye til at vi kunne trene dyst, så dagen ble litt brukt til litt avslappende ridning på grusbanen på ranchen. Frustrasjon for manglende trening brer seg blant deltakerne.

Fredag

Endelig lettet været, og det var tid for rigging av turneringsarena.

Erik og 2 australiere besøkte et bibliotek i full utrustning på forespørsel av det lokale kommunestyret. Lokal presse dekket opptrinnet som vekket en del oppsikt.

Trening med hest og lanse samt siste klargjøring av utstyret ble gjennomført på kvelden. Kvalifisering for deltagelse ble også nå gjennomført.

Lørdag

Første turneringsdag. Sol fra skyfri himmel. Masse med folk. Middelalder markedsplass med god stemming, her var både håndverkere og salgsboder. Ca 20 deltagere fra New Zealand, Australia og England deltok, foruten Norges ene deltager. Før turneringen startet ble Erik og 4 andre deltagere, som hadde kvalifisert seg til førstegangsdeltagelse i en IJA turnering, slått til ridder av foreningens leder Alan Beattie. Erik deltok i 3 dyst kamper begge dagene, der 1 kamp består av 3 lansepasseringer. Eriks runde i Skill at Arms ble lagt til søndagen. Mesterskapet var godt kjent og ble dekket av den nasjonale TV kanalen og ble behørig dekket av Sportsnyhetene samme dag. ”Hva skal vi med Rugby”, uttalte kommentatoren etter innslaget.

Søndag

Turneringen forsatte med øvelsene og Erik gjorde en meget god ”Skill at arms” runde. Etter endt turnering var det premie utdeling. Erik tok gullet i ”Skill at Arms”mens gullet i ”Dyst” gikk til australieren Arnold Debbe. I sammenlagt seieren sto det likt poengmessig mellom Erik og Arnold men Seieren ble tildelt Arnold basert på hans gode resultater i dyst.

Deretter var det æresrunde rundt arenaen, samt et beger øl i skyggen servert av den lokale sponsoren. Her avsluttet den offisielle delen av turneringen.

- - - - -

Dagene etter turneringen ble avslappende, og vi fikk sett litt mer av NZ. Callum tok oss også med på en picknic til østsiden av nordøya. Dette er et godt vindistrikt da det er mye tørrere klima.

På returnen hadde vi lagt inn et døgn i Sydney, og det ble til tross for tidenes kraftigste regnskyll (typisk når Trøndere kommer til byen...) et meget behagelig og en positiv opplevelse. Vi tok inn på hotell (viste seg at det var byen beste, det skjønte vi når sjeikene hoppet inn og ut av ymse limousiner) Sydney var overraskende lett å finne fram i.


Vi vil rette en stor takk til IJA og Callum Forbes spesielt for en utrolig god mottakelse og god gjestfrihet! IJA har et flott miljø som vi er beæret for å få anledning til å delta i. Vi anbefaler derfor alle grupper som driver med denne formen for aktivitet til å søke informasjon om IJA. Vi står i så måte til disposisjon.