Middelalderfestival ved Herstmonceux slott

Ordo Ignis var der, og vi markert oss bra! Her er litt informasjon om arrangementet: (bilder nederst)

13.jpg (22733 byte)

For tiende år på rad ble den største middelalderfestival i England arrangert ved Herstmonceux slott (www.herstmonceux.com). Dette slottet ble bygd i 1441 av skattmesteren til Henrik VI. Festivalen øker i omfang fra år til år, og hadde denne gang nærmere 1000 ulike aktører som gjenskaper 1400 tallets middelalder. De gruppene som utgjør aktørene kommer fra store deler av Europa, bl.a England, Tsjekkia, Italia, Frankrike, Tyskland, Belgia, Nederland, Sverige og Norge. Tema for festivalen er den engelske krigen kjent som "The war of the Roses" . I tillegg kommer det mange handelsmenn som selger typisk utstyr som ble brukt innen denne perioden (senger, lanper, våpen, klær, etc).

Festivalen trakk i år nærmere 30 000 besøkende fordelt på de dagene festivalen varer. Under festivalen kan publikum oppleve beleiring av slottet med flere hundre aktører i rustninger og kanoner, som regelrett slåss mot hverandre. Publikum kan også oppleve bueskytter- konkurranse som trekker de beste "middelalder-bueskyttere" i Europa. Publikum kan også oppleve en tidsriktig ridderturnering i middelalderens klær og rustninger. Denne ridderturneringen er reell, og er åpen for alle som oppfyller kravene til rideferdigheter, kostymer og rustninger. Rytterne kjemper om hvem som er best til å samle ringer med spyd, kappe kålhoder med sverd, støte lansen mot Quinten og kaste spydet mot bakkemål. Alt gjort i full gallopp fra hesteryggen. I tillegg kjemper ridderne mot hverandre iført tunge stålrustninger med lanse hvor man får mest poeng ved å rive motstanderen ned fra hesteryggen. Alle som har prøvd å iføre seg en rustning på 35 kg, satt seg opp på en hest og galloppert i 45 km/t mot en annen ridder som prøver å støte deg av hesten, vet at dette er vanskelig (og ikke ufarlig!). Særlig når synsfeltet i hjelmen består av en "slisse" som er 15 cm lang og 1,5 cm bred. Her er det ikke bruk av strikkebrynjer og tøyluer, men høy seriøsitet gjennom hele arrangementet.

Fra oss så reiste 5 riddere, 3 væpnere og en herold. Ordo Ignis representerte Trondheim gjennom et samarbeid med Trondheim Aktivum, og hadde en display hvor man spredde informasjon om Trondheim sin stolte middelalderhistorie. De 4 ridderne deltok i opptil 3 ridderturneringer hver dag, og Ordo Ignis sin beste rytter (Erik Ryen) vant ikke bare flere av disse turneringene, men også sammenlagtseieren etter de 3 dagene. Destrier, som er en av de beste riddergrupperinger i England, ble såpass imponert av Nordmennene at vi sporenstreks ble invitert tilbake neste år for å forsvare årets tittel.

Hestene som ble brukt er hester spesielt trenet til slikt (vel,...ikke alle), og er bl.a. brukt mye til filminnspillinger (som f.eks Knigts tale, Henrik VIII, Much ado about nothing etc). Ordo Ignis ble også forespurt om muligheten for å delta i en innspilling av en serie på channel 4 angående ridderturneringer. Ideen her var at 4 riddergrupperinger skulle møte hverandre i ulike øvelser, for å vise hvordan slike ting ble gjennomført og hvilke klær og rustninger man brukte. Man hadde allerede 3 riddergrupperinger som skulle delta i dette, og Ordo Ignis ble altså forespurt om å være den 4 og siste.

Ordo Ignis ble såpass godt lagt merke til at flere grupepr spurte om Norge hadde en slik festival. Det er ikke umulig at Trondheims befolkning kan oppleve Ordo Ignis i lansedyst mot utenlandske riddere allerede neste år under Historiske dager på Kristiansten festning eller under Olavsfestdagene.

Se resultatlisten fra turneringen...

De som var med fra Ordo Ignis var Øyvind Moe, Erik Ryen, Egil Moe, Bjørn Gundersen, Håkon Mosseby, Camilla Hansen, Toril Iversen og Marthe Krogstad.
 

5.jpg (27612 byte)
Herstmoncaux Caste
6.jpg (24552 byte)
Majestetisk inngangsparti
Herst-5.jpg (38134 byte)
Nordmennene leder prosesjonen
2.jpg (61438 byte)
Broen over vollgraven
4.jpg (70834 byte)
Det første vi måtte gjøre...
 var å sikre Marte...
3.jpg (92063 byte)
Dette treet hadde stått 
der en stund...
teltleir.jpg (31939 byte)
Den norske teltleiren
oyvind-marthe-erik-torill.JPG (46604 byte)
Øyvind, Marthe, Camilla(bak)
Erik og Torill i Bjørns gevanter!
torill-marthe-egil-haakon.jpg (33503 byte)
Torill, Marthe, Egil
og Håkon
uk_destrier.jpg (27160 byte)
Destrier stiller opp
før oppvisning.
9.jpg (30789 byte)
Destriers riddere på
turneringsplassen
Herst-4.jpg (28662 byte)
Tre glade jenter... ;-))
1.jpg (38008 byte)
Ridder Eriks paviljong
7.jpg (29164 byte)
Den norske teltleiren
12.jpg (30880 byte)
Ridder Øyvinds 
blå/hvite paviljong
Herst-1.jpg (41304 byte)
Klar for ny omgang...
erik.jpg (31534 byte)
Ridder Erik langs tilten og
med hevet sverd.
Herst-3.jpg (28928 byte)
Ridder Erik spidder ringer
Herst-2.jpg (58992 byte)
Victory!!
Utdeling av pokal.
Norsk seier 2 av 3 dager, 
samt sammenlagt-seier!
camilla.jpg (29762 byte)
Ridder Camilla kjemper med
den tunge lansen...
(Det er forskjell på lett
og tung lanse!!!)
spaniard.jpg (66063 byte)
The Spaniard, Destrier medlem
som også holdt kurset vi deltok 
på før festivalen startet.
8.jpg (33196 byte)
Hestapasser Toril i
lånte fjær... ;-)

 

11.jpg (27605 byte)
Bare pass deg, eller så..!
10.jpg (32839 byte)
Toril hadde jobben som
 hestepasser for Bjørn
(Dette er utstyret til ridder Bjørn)